Prezentarea comunei

Suseni

În această localitate, centru de comună, se poate ajunge din Gheorgheni fie pe DN 12 şi DJ 138 trecând prin Valea Strâmbă şi Chileni fie pe DN 13B şi DJ 126 trecând prin comunele Joseni şi Ciumani. Este una dintre cele mai tinere localităţi din depresiunea Giurgeului.
În comună se găseşte una dintre cele mai mari cariere de andezit a ţării, criblura şi piatra cioplită exploatate şi prelucrate aici ajungând în fiecare colţ de ţară. Cariera a fost deschisă în anul 1935 de doi întreprinzători Weinberger şi Pluto. La început exploatarea andezitului s-a făcut manual ulterior cariera a fost înzestrată cu cele mai moderne maşini, utilaje şi instalaţii.
Biserica romano-catolică în stil gotic a început să se construiască în anul1825. În apropierea bisericii se află clădirea impozantă a şcolii generale clasele I-VIII. În drum spre comuna Voşlobeni, la marginea din dreapta a DJ 126 se găseşte monumentul  Katorzsa care ne aduce aminte de dispariţia a două sate Katorzsa şi Gálfalva pe care în anul 1707 armata împăratului austriac le-a făcut egale cu pământul, toţi locuitorii fiind ucişi. Tot în acest an s-a distrus şi cetatea Bitai ale cărei urme abia se mai zăresc pe culmea Várós. Monumentul Katorzsa a fost ridicat de Bajkó Péter în memoria secuilor căzuţi în bătălia amintită.
Un alt monument se găseşte pe drumul comunal Gatyaszár la nr. 558 în curtea lui Elekes Lajos şi anume moara de apă construită în anul 1875.