Chileni

Chileni este o așezare rurală din județul Harghita, formând o unitate administrativă cu Suseni. Este situată la 7 km sud de Gheorgheni, pe malul pârâului Visszafolyó, și a fost cândva o așezare scindată din Valea Strâmbă. Coordonate geografice sunt 46° 40′ 53″ N, 25° 34′ 010″ E.

Istoria localității și a bisericii
Chileni apare târziu în documente, în comparație cu celelalte așezări din depresiunea Giurgeului. Prima mențiune despre satul Chileni, ca așezare independentă apare în lustra din 1616. Numele așezării este considerat de Béla Kölönte ca fiind primul nume al lui Kilián, Gilián, Gellén, preluat din limba germană. Conform unei alte explicații, mai general acceptate, maghiarul Kilyén s-a format din numele personal latin Kylianus, transpus în maghiară și supus unei modificări fonetice. Satul a fost menționat pentru prima dată în 1567, împreună cu Valea Strâmbă. Cel mai probabil, Chileni a făcut parte din Valea Strâmbă. Apariția acestor două sate la granița cu Gheorgheni a marcat începutul separării. Separarea a durat secole întregi. În lustra din 1616 din Gheorgheni, Chileni figurează deja individual cu 39 de familii.

Cele mai frecvente nume de familie secuiești libere sunt Balázs, Pál, Simó, Székely, Szarka, Barcsy, Kovács, Czirják, Barabás, Barta. Numele de familie Bicsak și Kovács se regăsea dintre soldații de rând. Se presupune că aceste familii au fost fondatorii satului. Astăzi, numele Szarka (nume de familie pe vremuri) este doar o nume a unui teritoriu extravilan, în timp ce descendenții familiilor Simó, Barta și Székely au dispărut. Primii locuitori ai satului au fost familiile din cele două așezări învecinate. Potrivit istoricului Dezső Garda, Chileni s-a format din surplusul demografic a celor două așezări învecinate. Cele mai frecvente familii erau Egyed, Balla, András, Huszár, Elekes, Szász, Miklós, Péter, Péterdeák, Fehér din Suseni, și György, Bálint, Fodor, Jakab, Benedek, Daradics din Valea Strâmbă. Potrivit lui Árpád Péter, familia Marthy provenea din Sânzieni (jud. Covasna), Ferency și Kolumbán din Gheorgheni, iar familiile Kolozsi și Borka de mai departe.

Satul a fost menționat pentru prima dată ca „Gyergyókilyénfalva” în 1702. Denumirea românească Chileni este cunoscută din 1913 și a fost introdusă după Primul Război Mondial.

Istoria satului și a bisericii
Chileni a fost menționată pentru prima dată în surse scrise în 1567, împreună cu Valea Strâmbă, și a fost numită după cea de-a doua capelă construită în 1659, construită din piatră și acoperită cu șindrilă, în cinstea Sfântului Kilian. Inițial, locuitorii din Chileni mergeau la biserică în Gheorgheni, unde, în 1633, a fost construit un cor separat în biserica din Gheorgheni pentru a găzdui populația din Valea Strâmbă și Chileni. În același an, o epidemie de holeră a devastat regiunea, iar 700 de persoane au trebuit să fie înmormântate numai în Chileni. În 1646, sătenii au construit o capelă din lemn, al cărei clopot a fost realizat de György Ferenczy, un preot paroh din Gheorgheni. Zece ani mai târziu, în 1659, a fost construită o capelă de piatră în cinstea Sfântului Cilian Martirul, care a fost acoperită cu șindrilă în iunie 1659. Capela a fost înconjurată de un cimitir.

În 1721, a făcut parte din parohia Suseni, moment din care este menționată și capela construită în cinstea Mariei Magdalena, dotată cu un clopot mic și alte instrumente liturgice. Chileni a format o parohie filială cu Valea Strâmbă până în 1732, iar din acel an a devenit independentă odată cu construcția bisericii din Valea Strâmbă. Deoarece oamenii din Chileni nu erau mulțumiți de administrație, au cerut să fie anexați la Suseni și au făcut parte pentru scurt timp din ea. În 1743, episcopul Ferenc Klobusiczky al Transilvaniei a numit un pastor separat, József Ferenczi, și a declarat Chileni parohie independentă. Construcția actualei biserici a fost începută în 1758, sub conducerea parohului András Beke. Meșterul constructor responsabil a fost György Fogarasy (tatăl episcopului Mihály Fogarasy). Capela a fost demolată și din ea a fost construit turnul bisericii. Capela a fost înlocuită cu școala, care a fost folosită ca sală sătească din 1786. Biserica a fost în cele din urmă sfințită în 1786 de Gr. Ignác Batthyányi, episcop de Sfânta Maria Magdalena. Biserica a fost avariată de un fulger în iulie 1828. Turnul și biserica au fost reconstruite între 1829 și 1831. În iulie 1863, turnul bisericii a fost din nou distrus de un incendiu, iar mai multe case familiale din vecinătatea bisericii au ars, necesitând alte lucrări de restaurare. În toamna anului 1925 și vara anului 1926, composesoratul local a renovat și a pictat biserica, înlocuind gardul de piatră prăbușit cu unul de fier. O parte laterală a fost adăugat în partea de sud a bisericii, tot cu contribuția composesoratului. În același timp, clopotul mare, care fusese demontat în timpul Primului Război Mondial, a fost înlocuit. Exteriorul bisericii, în ciuda reconstrucțiilor și reparațiilor repetate, își păstrează forma și stilul original. Fragmentul de fereastră gotică din partea inferioară a turnului baroc și contraforturile vestice pot fi relicve ale unei capele de piatră mai vechi. Interiorul bisericii este format dintr-o navă cu un rând de bănci de o parte și de alta. Dispunerea locurilor pe bănci a fost stabilită de familie și este urmată și astăzi, cu mici modificări. Altarul mare este decorat cu o imagine a Mariei Magdalena din 1715 și cu un altar al Sfântului Imre. Lângă ele se află statuile Sfântului Episcop Nicolae și a Sfântului Kilian Martirul. Capela funerară a fost construită în 2004 în cinstea Sfântului Imre. Satul a fost locul de naștere al Dr. Antal Jakab, episcopul de Alba Iulia (episcop auxiliar din 1972, episcop județean între 1980-1990).
Clădirea școlii din Chileni a fost construită din cărămidă în 1888, pe cheltuiala poporului. Școala a fost reparată între august și noiembrie 1925 și a devenit o școală model în 1927. În 1933, la îndemnul preotului Lajos Mihály, școala a fost reparată, mărită și reconstruită în interior și exterior. La 27 iulie 1948, în conformitate cu decretele de stat, a fost transferată în proprietatea statului cu inventar. Învățământul religios a fost interzis în școlile de stat, astfel că de acum încolo acesta se va desfășura în sala de mese a parohiei.

Oameni cunoscuți care s-au născut în Chileni:
- Dénes György, recitalist, născut în 1887,
- episcopul Antal Jakab, născut în 1909,
- Ferenc Fodor, profesor de oftalmologie,
- Péter Mihály, canonic major de Oradea, născut la 18 aprilie 1915,
- József Máthé, istoric literar maghiar, născut în 1937,
- Kilián Kolozsi, actor, interpret, prezentator, născut la 11 martie 1979.

Sursa: Dr. Fodor Ferenc, Chileni, Târgu Mureș, 1955
https://ersekseg.ro/hu/templom/1171